Några tips från en praktikant på Tomorro

Mitt namn är Ida Ronholt och jag började som praktikant på Tomorro i början av oktober. Min praktikperiod är tio veckor lång så jag är klar i mitten av december.  är jag nyexaminerad marknadskoordinator från Medieinstitutet i Stockholm. Som marknadskoordinator är man spindeln i nätet och är med från att starta upp ett projekt till att utföra det och slutföra det

Få variation på din LIA period och passa på att testa sådant du annars inte skulle testa 

På min första LIA-period var jag på en startup och ett influencerföretag, nu är jag på byrån TomorroDet är bra att få variation och få testa på så mycket som möjligt under sin praktikperiodProva sådant som du annars inte skulle prova. Jag skulle verkligen tipsa dig som praktikant att ta tillfället i akt och få in en fot i både byrå branschen och företagsbranschen. Det är bra att skapa ett kontaktverk i båda grenarna och det ser extra bra ut på CV om du har erfarenhet från båda delarna. Det är en fantastisk möjlighet att få vara praktikant på ett företag och skapa yrkesverksamma kontakter. Försök bredda ditt nätverk, alla kontakter är värdefulla. 

På byråTomorro har man många projekt igång samtidigt

När jag började här kastades jag in i kundmöten och många projekt samtidigt. På en byrå har man många olika kunder och flera uppdrag i gång samtidigt. Vilket jag tycker är väldigt roligt och lärorikt. En del projekt gick mot slutfasen och en del projekt fick jag vara med ifrån första mötet. Vilket gav en bra överblick över projektet, hur det styrs, vilka som behöver vara involverade, vilka enheter som behöver göras och tidsestimering över projektet.  

Du är på LIA för att lära dig någonting!

Det är skönt att vara praktikant för det yttersta ansvaret ligger inte på dig utan på någon annan. Det du gör är inte avgörande för företaget. Såklart ska du alltid göra ditt bästa när du är praktikant men du är där för att lära dig någonting. Du är inte där för att företaget ska vinna pengar på dig, eller att du ska ta på dig svåra uppgifter som ingen annan vill utan du är där för att lära dig. Kom ihåg att LIA faktiskt är en kurs i skolan. Det är viktigt att du ser det som en kurs, att du är där för att lära dig så sätt dina gränser. Får du göra saker som inte alls är relaterad till din utbildning så sätt ner din fot och prata. Om du har egna idéer på vad du kan göra så kommer de flesta företag att ta emot dina idéer med glädje. Du har möjlighet att påverka din praktikplats, så berätta om du inte är nöjd och säg vad du skulle vilja göra mer av.  

Som praktikant får du utöva dina teoretiska kunskaper till praktiska kunskaper

Det som är det bästa med att vara praktikant är att man får utöva sina teoretiska kunskaper från skolbänken till praktiska kunskaper i yrkeslivetNär man är praktikant får man känna att man har lärt sig någonting i skolan. Att det var värt att läsa de där extra sidorna för att det gör att man förstår när man kommer ut i arbetslivet. Det är en härlig känsla att känna att det man har lärt sig i skolan verkligen är saker som kommer komma till nytta i arbetslivet. Det som förut var svåra begrepp som man inte förstod är nu ens vardagliga språk

 
Jag gillar den praktiska delen som arbetet med marknadsföring bär med sig. Jag har fått göra mycket grafiskt arbete här på TomorroJag har fått göra butiksskyltar, ta fram skisser till reklamprodukter, filmat, redigerat film och mycket mer. Det har varit extra roligt att filma eftersom jag har fått träffa nytt folk, jag fick tillochmed åka polisbil. Det var häftigt! 

Sammanfattning

Så njut av att vara praktikant. Försök variera dig, få in en fot i byråvärlden och företagsvärlden. Se praktikperioden som en kurs i skolan, du är där för att lära dig. Passa på att fråga, det finns inga dumma frågor. Ta reda på så mycket som möjligt om branschen, om hur det faktiskt är att jobba med det på riktigt. Det är på praktikperioden du får känna att det som du har lärt dig i skolan är relevanta kunskaper som du faktiskt kommer ha användning av i yrkeslivetSlutligen vill jag säga att du ska tro på dig själv, du kan mycket mer än du själv tror!