Annonsering i sociala medier har vuxit till en miljardindustri och företag har under de senare åren valt att flytta över stora delar av sin marknadsföringsbudget från de traditionella medierna för att mer och mer rikta in sig på Facebook och Instagram. Kanske har du själv varit nyfiken på att testa Facebook Ads Manager för att annonsera på Facebook och Instagram? Läs vår Content Managers bästa tips.

1. Mobilen först – alltid!

Tänk efter – hur tar du själv emot annonser och innehåll i sociala medier? Sittandes på bussen, på tåget, eller hemma soffan? Oavsett var du befinner dig, så kan jag nästan garantera att beteendemönstret ser likadant ut: Mobilen i vertikalt läge, rastlöst scrollandes i jakt på intressant innehåll. Siffror från Facebook visar att ju mer en bild eller video täcker skärmen, desto mer effektiv och engagerande är den. Se därför till att anpassa ditt innehåll efter mobilernas stående format, det vill säga 1:1 (kvadrat) eller 4:5 för flöde, och 9:16 (stående) för stories. Liggande format (16:9) gör sig dåligt i vertikalt läge då själva platsen som innehållet tar upp blir väldigt litet i ett Facebook- eller Instagram-flöde. Försök därför att undvika att ladda upp eller annonsera liggande klipp i dina sociala kanaler.

Fiffigt nog finns det en funktion i Ads Manager som gör det möjligt att formatanpassa din annons efter var den ska synas. Har du två olika varianter, kvadrat och story, så kan du välja att kvadraten syns i flödet, och 9:16 visas i stories.

2. Längd, logo och CTA

Grattis mänskligheten – vi har nu kortare minne än guldfisken! Det låter otroligt (och oroväckande) men det är iallafall vad siffror från en studie påstår. Huruvida det verkligen är sant eller ej, låter vi vara osagt, men sanningen är att vi i floden av detta oändliga informationsflöde är mer kräsna med vad vi ägnar tid åt. Hur mycket av det du ser i ditt flöde ägnar du mer än 3 sekunder åt? Håll därför dina annonser korta men kärnfulla. Säg bara det viktigaste du vill säga och visa upp det på förslagsvis 15-20 sekunder. 

Introducera därför ditt varumärke inom 5 sekunder, helst 3, och försök att få in CTA redan i mitten av klippet. Det kan kännas ologiskt, men det fångar upp de som inte ser klart hela videon och blir en naturlig puff till resten av videon.

 

 

 

 

 

 

Visningstid för flöde respektive stories.

3. ”Skriv kort, helst inte alls”

Ovanstående är en klassisk sägning inom journalistskrået. Men faktum är att det även är applicerbart gällande text i Facebook- och Instagram-annonser. Att ha för mycket text i en bild eller klipp är negativt för leveransen av din annons – den nedprioriteras av algoritmen och når helt enkelt ut till färre människor och gör att resultatet och din ROI skadas. Använd därför detta verktyg för att se om din bild eller klipp använder för mycket text.Är din annons ett klipp så kan du komma runt detta genom att välja ett miniatyrbild utan eller med lite text.

Gällande själva annonstexten, det som syns under/ovanför annonsen; håll det kort även här. Börja med det viktigaste, och håll dig gärna till tre rader. Facebook bryter annonstexten efter mer än tre rader, Instagram redan efter två. All text efter det döljs av en ”visa mer”-knapp.

4. Texta!

Men vänta nu, du sa ju att man inte ska ha text?! Jodå, i vissa fall är det faktiskt nödvändigt, låt mig förklara: I de fall dialog används i annonsen så är det av yttersta vikt att det som sägs textas. Detta på grund av att många scrollar igenom sitt flöde utan att ha ljudet påslaget. Du vill att mottagaren ska kunna ta till sig budskapet – även fast ljudet inte är på. Texta genom att antingen 1. lägg texten direkt på videon, eller 2. ladda upp en .srt-fil när du skapar annonsen i ads manager. Om du väljer att texta direkt på videon, se till att texten är läsbar i mobilen, men att den inte tar upp för mycket plats!

5. Förstärk budskapet med ljud!

En annons ska vara tillräckligt tydlig så att den förstås i ljudlöst läge. Det hindrar dock dig inte från att använda ljud för att förstärka budskapet ytterligare. 60% av de som ser stories gör det med ljudet på, se därför till att din annons är mycket bra utan ljud – men superb med ljud. Förstärk med musik, dialog, eller ljudeffekter för att göra innehållet starkare!

6. Välj ett (korrekt) strategiskt mål

Vad är ditt egentliga mål med annonseringen? Är det att locka folk till en specifik landningssida på din webb, att de ska köpa en viss produkt eller att de ska få kännedom om ditt varumärke?

Facebook erbjuder flera olika val när det är dags att skapa en kampanj och här gäller det att veta på förhand vad du vill. Det kan kännas lockande att välja ”räckvidd”, då det är det val som når ut till flest människor för minst spenderad peng. Men om ditt mål är att locka människor till köp på din hemsida, så är ”konverteringar” ett mycket bättre val, då algoritmen anpassar sig och ser till att rätt personer ser din annons. En kampanj som körs med konverteringar som mål, kommer i 99% av fallen generera fler konverteringar än en som har räckvidd som mål. 

Sammanfattning

1. Anpassa ditt innehåll efter mobilen 

2. Kort, koncist och kärnfullt

3. Använd lite text i klipp/bild

4. Texta dialog

5. Förstärk med ljud!

6. Ha din strategi klar – vilket mål har du?

Vill man ta annonseringen ytterligare ett steg, kan du bygga upp en funnel-struktur, där du själv anpassar flera olika kampanjer och annonser utifrån var dina potentiella leads eller kunder befinner sig i kundresan. Det, är dock ett blogginlägg för framtiden!